Termometr SuperFast Thermapen Classic wyposażony jest w duży wyświetlacz cyfrowy, który zapewnia precyzyjny odczyt temperatury w zakresie od -49,9 do 299,9 ° C z rozdzielczością 0,1 ° C i dokładnością ± 0,4 ° C. Termometr wyłączy się automatycznie po dziesięciu minutach, maksymalizując żywotność baterii.
Thermapen Classic jest konfigurowalny za pomocą przełączników w komorze baterii – pod klapką baterii możesz wyłączyć tryb automatycznego wyłączania, wybrać jednostki, w których powinien być wyświetlany pomiar - ° C lub ° F i wybrać rozdzielczość 1 ° lub 0,1 °.
Obudowa, z której wykonany jest termometr ETI 231-257 nadaje się do czyszczenia na mokro i zawiera dodatek „Biomaster”, który ogranicza rozwój bakterii. Gumowa uszczelka obudowy minimalizuje ryzyko wnikania wody, kurzu lub resztek żywności do wnętrza termometru.
Oprócz odporności na zachlapania jest to nadal „prawdopodobnie” najszybciej reagujący termometr kontaktowy na rynku. Realną temperaturę produktu można sprawdzić już w trzy sekundy.
W stosownych przypadkach wyświetlany jest wskaźnik niskiego poziomu naładowania baterii (ikona) i przerwania obwodu. Każdy termometr SuperFast Thermapen jest zasilany dwoma litowymi bateriami pastylkowymi o minimalnej żywotności 1500 godzin.
Termometr Thermapen® Classic zawiera sondę penetracyjną o zmniejszonej końcówce wykonanej ze stali nierdzewnej, Ř3,3 x 115 mm, która idealnie nadaje się do pomiarów temperatury żywności. Sonda termometru Thermapen wygodnie odchyla się o 180 stopni i chowa w boku przyrządu, gdy nie jest on używany minimalizując przy tym ryzyko przypadkowego uszkodzenia.
Laboratorium kalibracyjne ETI przetestowało Thermapen® w łaźni wodnej, uzyskując niesamowite wyniki - Thermapen® Classic osiągnął 100% temperatury testowej w zaledwie trzy sekundy. Thermapen® jest zarejestrowanym znakiem handlowym w Wielkiej Brytanii (2025607), UE (008449571) i USA (3898535). Jest również chroniony przez EC Regd.Des.No. 001580473.
W zestawie uwzględniony jest BEZPŁATNY, identyfikowalny certyfikat kalibracji.
Termometr ETI 231-257 występuje w wielu kolorach pozwalających na lepszą identyfikację ich przeznaczenia w kuchni, zalecane oznaczenia to :
niebieski - surowa ryba
zielony - sałatki / produkty owocowe
czerwony - surowe mięso
żółte - wędliny gotowane
biały - pieczywo / nabiał
Szefowie kuchni, kucharze i firmy cateringowe od wielu lat używają kodowania kolorami desek do krojenia i noży. SuperFast Thermapen występuje zatem w wielu kolorach, został zaprojektowany specjalnie w celu zaspokojenia specyficznych potrzeb branży HACCP. Termometry Thermapen Classic mogą stać się częścią procedur HACCP i spełniają normy dobrych praktyk produkcyjnych, dzięki oznaczeniu kolorami minimalizujemy ryzyko zakażeń pokarmowych spowodowanych kontaktem jednego urządzenia z wieloma typami produktów (np. surowego drobiu z warzywami).
Najważniejsze cechy termometru Thermapen Classic to:
- Czas reakcji ponad 50% szybszy od tradycyjnych sond temperatury
- Stabilizacja temperatury w zaledwie 3 sekundy
- prosty i lekki w użyciu
- BEZPŁATNE, identyfikowalne świadectwo kalibracji
- spełnia europejską normę EN 13485
- Możliwość przełączania z ° C na ° F
- Przełączana rozdzielczość 1,0 ° lub 0,1 °
Komentarze