Kompendium wiedzy o użytkowaniu termometrów i pirometrów - pytania i odpowiedzi
Otrzymujemy od was wiele różnych pytań związanych zarówno z naszymi produktami jak i sposobami pomiaru - postanowiliśmy zebrać całość w jednym miejscu i odpowiedzieć na najczęściej zadawane pytania w formie Q&A.
Termometry - pytania i odpowiedzi:
Może się to wydawać oczywiste, ale termometr jest tylko narzędziem, które daje informacje o temperaturze przygotowywanego jedzenia. To TY musisz podejmować decyzje o tym, kiedy zwiększyć lub zmniejszyć temperaturę i kiedy coś jest odpowiednio ugotowane na podstawie informacji podanych przez termometr. W większości przypadków szukasz najwyższej temperatury osiągniętej w najgrubszej części jedzenia (środek geometryczny produktu), aby ocenić, czy jedzenie jest ugotowane.
Wszyscy jesteśmy różni i mamy inne preferencje kulinarne, niektórzy wolą np. krwiste steki, inni natomiast preferują je mocno wysmażone. Możesz natomiast ocenić stopnie przyrządzenia potraw poprzez ich temperaturę wewnętrzną, kliknij tutaj, aby przejrzeć tabelę zalecanych temperatur dla różnych potraw i produktów.
Podczas sprawdzania, czy mięso jest dobrze przyrządzone, najzimniejszą częścią będzie sam środek najgrubszej porcji. W przypadku większych produktów można dokonać szybkich odczytów termometru w kilku miejscach, aby sprawdzić, czy cała porcja jest gotowa. Jeśli schładzasz jedzenie, środek najgrubszej części będzie schłodzony jako ostatni.
Należy pamiętać, że różne rodzaje termometrów mają czujniki różnej wielkości. Większość termometrów elektronicznych ma małe czujniki na czubku. W celu sprawdzenia temperatury produktu umieść sam czubek sondy w miejscu, w którym chcesz dokonać pomiaru.
Słowo "kalibracja" często kojarzy się z dokonaniem jakiejś regulacji termometru pod kątem dokładności. Chociaż korekty są czasem potrzebne, "kalibracja" termometru oznacza po prostu sprawdzenie jego dokładności względem sprawdzalnego wzorca. Jeśli termometr mieści się w specyfikacji dokładności podanej przez producenta lub agencję kontroli jakości, nie należy dokonywać żadnych regulacji.
Jeśli chodzi o zalecaną częstotliwość, istnieje bardzo szeroki zakres. Termometry mechaniczne, takie jak termometry analogowe, powinny być kalibrowane bardzo regularnie, jeśli nie codziennie, natomiast termometry cyfrowe często są kalibrowane tylko raz w roku. Należy sprawdzić zalecenie dotyczące danego typu i modelu termometru lub skontaktować się z ekspertem ds. pomiarów temperatury bądź też zasięgnąć informacji np. w instytucji takiej jak sanepid.
Wiele organizacji, w tym korporacji, wymaga laboratoryjnej kalibracji termometrów do użytku profesjonalnego. ThermoNext posiada laboratorium wzorcowania, które może dostarczyć certyfikaty kalibracji w wielu punktach zarówno w zakresie bez jak i z akredytacją PCA. W celu uzyskania świadectwa wzorcowania skontaktuj się z nami: laboratorium@thermonext.pl lub pod numerem telefonu: 571 846 196.
Jeśli termometr elektroniczny został raz wywzorcowany z powodzeniem w określonych przez laboratorium punktach pomiarowych, wówczas prawdopodobieństwo, że będzie on prawidłowo odczytywał także inne temperatury w całym zakresie działania jest większe.
Niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ powodów może być cała masa - od konieczności przeprowadzenia ponownej kalibracji w serwisie, aż po możliwość uszkodzenia elektroniki bądź sondy pomiarowej. W tym przypadku skontaktuj się z naszym serwisem, jeśli urządzenie jest na gwarancji, wówczas wymienimy je na nowe, jeśli natomiast jest po okresie gwarancyjnym to będziemy mogli przeprowadzić diagnostykę i naprawę.
Sprawdź komorę baterii. W wielu termometrach znajduje się mały metalowy klips, który utrzymuje baterie na miejscu. Nawet jeśli baterie są na swoim miejscu, jeśli nie znajdują się pod tym małym klipsem, termometr nie włączy się. Jeśli klips jest na swoim miejscu, a termometr nadal się nie włącza, skontaktuj się z serwisem Thermonext w celu uzyskania pomocy (serwis@thermonext.pl, 571 846 196).
Taka sytuacja może mieć miejsce, jeśli poprzedni termometr jest wciąż sprawny, ale ma już swoje lata. W technice pomiarowej występuje takie zjawisko jak "dryf temperaturowy", który odpowiada, że co rocznie dokładność termometru może nieznacznie spadać. W każdym razie, nie powinny być to wielkie różnice, które powinny nas niepokoić. Natomiast jeśli jest inaczej, skontaktuj się z naszym serwisem lub laboratorium pomiarowym w celu przeprowadzenia diagnozy bądź kalibracji termometru.
Przede wszystkim dlatego, że temperatura żywności zmienia się podczas gotowania oraz po gotowaniu, a Twój termometr elektroniczny jest wystarczająco dokładny, aby to zauważyć. Termometry "zablokują się" na danym odczycie tylko wtedy, gdy mają specjalnie przeznaczoną do tego funkcję "hold", która jest obecna w zdecydowanej większości termometrów ETI.
Należy przetrzeć sondę chusteczkami czyszczącymi lub umyć mydłem za każdym razem, gdy ma ona kontakt z surowym mięsem, a po każdym użyciu należy przetrzeć całą obudowę termometru, uważając, aby jej zbyt mocno nie zamoczyć (ta wskazówka nie dotyczy termometrów wodoodpornych). Nigdy nie umieszczaj obudowy termometru cyfrowego w pobliżu wody, chyba że ma ona stopień ochrony IP 66 lub wyższy.
OSTRZEŻENIE - IPA i inne rozpuszczalniki mogą spowodować uszkodzenie obudowy i ekranu urządzenia.
W specyfikacji oferowanych przez nas termometrów możesz zauważyć parametr mówiący o stopniu ochrony IP. Jest to nic innego jak stopień klasy odporności urządzenia na różne czynniki takie jak kurz, brud lub woda.
Dokładny opis klas odporności IP znajdziesz w naszym szczegółowym poradniku.
Temperatura wrzenia wody jest bezpośrednio zależna od ciśnienia (atmosferycznego). Jest to właściwość związana z fizyką. Woda wrze w 100°C TYLKO wtedy, gdy jest czysta (zdemineralizowana) i pod ciśnieniem atmosferycznym 1013,25 hPa.
Tak więc na dużych wysokościach lub przy złej pogodzie - niskim ciśnieniu, może się wydawać, że przyrząd odczytuje złą temperaturę.
Na przykład przy niskim ciśnieniu powietrza 990 hPa woda będzie wrzeć w temperaturze 99,3 °C, a przy wyższym ciśnieniu powietrza 1040 hPa woda będzie wrzeć w temperaturze 100,7 °C.
Pomiary temperatury w żywności - pytania i odpowiedzi
Ponieważ temperatura jedzenia może być różna w różnych miejscach w tym samym czasie. Nie jest niczym niezwykłym, że temperatura wewnętrzna dużej pieczeni lub indyka może się różnić nawet o 10-15°C w różnych miejscach pomiaru. Nawet stek lub pierś z kurczaka bez kości mogą wykazywać różnice wielu stopni w miarę przesuwania końcówki sondy termometru od powierzchni w kierunku środka kawałka, dużą rolę odgrywa także tutaj jakość, dokładność i czas reakcji używanego termometru..
Ponieważ po zdjęciu z ognia mięso będzie się nadal gotować. Nazywa się to "odpoczynkiem". Ugotowane mięso powinno "odpoczywać" po ugotowaniu i przed krojeniem. Pozwala to na ponowne wchłonięcie soków do włókien mięsa. Jeśli pominiesz odpoczynek, stracisz więcej soków podczas krojenia mięsa. Podczas odpoczynku temperatura mięsa zawsze będzie się nieco podnosić. Zazwyczaj nawet mały stek lub pojedynczo gotowany kawałek kurczaka podnosi się podczas odpoczynku o co najmniej trzy lub cztery stopnie. Większa pieczeń lub indyk może wzrosnąć nawet o dziesięć do piętnastu stopni w zależności od warunków. Dlatego należy wyjąć mięso z piekarnika lub grilla przed osiągnięciem docelowej temperatury. W przeciwnym razie będzie ono rozgotowane.
Ponieważ szpik kostny w kościach kurczaka może uwolnić krew podczas gotowania. Jeśli kurczak osiągnął co najmniej 71°C przez pięć minut lub dłużej, jest bezpiecznie przyrządzony i gotowy do spożycia.
Sanepid publikuje wytyczne dotyczące temperatury przechowywania i gotowania żywności . Możesz użyć termometru ETI, aby sprawdzić temperatury i zminimalizować ryzyko biologiczne w swojej kuchni. Bakterie rozwijają się w temperaturach od 4,5°C do 60°C. Żywność nie powinna być przechowywana pomiędzy tymi temperaturami przez dłuższy czas. Niektóre potrawy muszą być podgrzane do minimalnej temperatury, aby zapewnić wystarczający poziom "zabijania" bakterii lub pasożytów. Generalne zalecenia kształtują się następująco:
Trzymanie gorącej żywności ...............................63°C lub wyższej
Trzymanie zimnej żywności ................................ mniej niż 8°C
Temperatura lodówki.............................. 4,5°C lub niższa
Temperatura zamrażarki ................... 18°C do -23°C
Nigdy nie pozostawiaj termometru wewnątrz piekarnika, grilla, wędzarni lub mikrofalówki podczas gotowania, chyba że jest on specjalnie do tego przeznaczony. Nie należy pozostawiać termometru na osłonie grilla ani w pobliżu otwartego płomienia. Niektóre sondy są przystosowane do pozostawienia w piekarniku lub na grillu, ale sama obudowa termometru (w której znajdują się elementy elektroniczne) zazwyczaj musi być utrzymywana w chłodzie i powinna być zbliżona do źródła ciepła tylko przez krótki czas. Podczas sprawdzania temperatury nad grillem lub ogniem należy uważać, aby korpus termometru nie nagrzał się zbyt mocno.
Termometry z serii Thermapen - pytania i odpowiedzi:
Większość naszych termometrów elektronicznych będzie pod wpływem pola elektromagnetycznego generowanego przez płytę indukcyjną, przeprowadzono na ten temat różne badania i generalne zalecenie jest takie
Producenci zalecają, aby nie używać metalowych łyżek, obawiamy się, że jakikolwiek metal w konstrukcji sondy termometru także nie powinien być używany z płytami indukcyjnymi.
Do pomiaru potraw przyrządzanych za pomocą płyt indukcyjnych zdecydowanie polecamy w tym przypadku skorzystanie z termometrów bezdotykowych.
Głównym powodem jest zastosowana profesjonalna technologia termopar, którą stosujemy zamiast masowo produkowanej technologii termistorowej. Termopary są zalecane przez większość agencji norm żywnościowych do pomiaru gotowanych produktów mięsnych i innych produktów spożywczym. Używamy również końcówki sondy pomiarowej o zmniejszonej średnicy na czubku. Porównywalne profesjonalne mierniki kosztują od 600 do 1200 złotych za elektronikę i podobną sondę! W nowym termometrze Thermapen One wprowadzono pewne ulepszenia w procesie produkcji czujnika i montażu sondy, dzięki czemu jest on nieco szybszy niż poprzednia wersja termometru Super-Fast Thermapen.
Najnowszy Thermapen One korzysta z baterii typu CR2032, natomiast starszy model Thermapen Classic korzysta z baterii AAA. Oba typy baterii możesz zakupić w każdym markecie elektronicznym, dyskontach, kioskach itp.
Wszystkie sprzedawane przez nas termometry posiadają baterie w komplecie.
Baterie w termometrze Thermapen starczają średnio na 1500 godzin użytkowania. W komorze baterii można włączyć i wyłączyć funkcję automatycznego wyłączania. Funkcja automatycznego wyłączania wydłuża żywotność baterii. Szczegółowe informacje na ten temat znajdują się w instrukcji obsługi.
Nie do końca. Zamiast tego (bardzo szybko) podaje rzeczywistą temperaturę, a Ty decydujesz, czy jest "zrobione". Możemy podać Ci wytyczne dotyczące bezpieczeństwa żywności, ale powinieneś po prostu czytać swoje ulubione książki kucharskie, programy telewizyjne i przepisy w internecie, aby uzyskać porady dotyczące nie tylko bezpiecznych temperatur, ale także najlepszych temperatur gotowania dla smaku i tekstury. Pamiętaj również, że indywidualne preferencje są bardzo ważne.
W codziennym użytku między tanimi termometrami a termometrami ETI Thermapen jest ogromna różnica. Nie wierz nam na słowo. Sprawdź nasze recenzje napisane przez użytkowników, aby poznać wiele powodów przez które Thermapen jest lepszy od innych termometrów. Tańsze termometry są ograniczone przez technologię, którą wykorzystują. Mogą one być produkowane masowo za zaledwie kilka groszy do kilku złotych. Z drugiej strony, Thermapen jest ręcznie składany i ręcznie testowany w Wielkiej Brytanii i wykorzystuje profesjonalną sondę temperatury. Taka konstrukcja kosztuje więcej niż tańsze, mniej funkcjonalne, dokładne i wolniejsze termometry.
Termometry bezkontaktowe (pirometry) - pytania i odpowiedzi
Wszystkie termometry na podczerwień sprzedawane przez Thermonext, które posiadają wskaźniki laserowe, są zgodne z normami EU w tym zakresie: BS EN 60825-1: 2014: - Bezpieczeństwo produktów laserowych: Część 1. Klasyfikacja sprzętu i wymagania:- Klasa 2. Podstawą tej normy UE jest to, że laser powinien być wystarczająco silny, aby zmusić kogoś do mrugania, ale nie na tyle silny, aby uszkodzić wrażliwą tkankę oka.
Skierowanie termometru na podczerwień na porowatą powierzchnię, taką jak grill lub ruszt, spowoduje uwzględnienie temperatury powierzchni wszystkich powierzchni widocznych przez otwory w grillu lub ruszcie podczas obliczania ostatecznej temperatury odczytu. Oznacza to, że stosując pirometr z niskim współczynnikiem rozdzielczości optycznej możesz w rzeczywistości zamiast temperatury potrawy mierzyć... temperaturę ognia, rozżarzonego węgla lub patelni.
Na szczęście możesz skorzystać z pirometru o wysokim współczynniku rozdzielczości, który pozwala na pomiary małych obiektów z dużych odległości. Dodatkowo oferowane przez nas pirometry są wyposażone we wskaźniki LED lub laserowe, które wyznaczają obszar z którego zbierana jest temperatura. Wobec tego za pomocą odpowiedniego pirometru możesz z powodzeniem sprawdzać bezdotykowo temperatury przyrządzanych przez Ciebie potraw. Pamiętaj jednak o bardzo ważnej rzeczy - pirometr zawsze mierzy TYLKO temperaturę powierzchni, która może być inna na powierzchni od tej w środku przyrządzanego dania!
"Emisyjność" to miara względnej zdolności materiału do emitowania energii cieplnej. Jest ona mierzona w skali od nieco powyżej 0,00 do nieco poniżej 1,00.
Emisyjność zależy od takich czynników jak temperatura, kąt emisji i długość fali. Ogólnie rzecz biorąc, im bardziej emisyjność materiału jest zbliżona do 1,00, tym bardziej materiał ma tendencję do pochłaniania odbitej lub otaczającej energii podczerwonej i emitowania tylko własnego promieniowania podczerwonego. Większość materiałów organicznych, w tym produkty roślinne i zwierzęce, ma wskaźnik emisyjności 0,95.
Sprawdź, czy termometr na podczerwień ma możliwość ustawienia emisyjności. Następnie sprawdź, czy materiał docelowy jest zgodny z tabelą emisyjności.
Termometry na podczerwień mierzą tylko temperaturę powierzchni, więc nie są zbyt skuteczne w sprawdzaniu, czy jedzenie jest odpowiednio ugotowane. Do tego celu należy używać tradycyjnych termometrów z sondą.
Jeśli używasz termometru na podczerwień do pomiary płynów takich jak zupy i sosy, upewnij się, że energicznie mieszasz potrawę przed dokonaniem pomiaru. Należy pamiętać, że para wodna, nawet jeśli płyn nie jest wrzący, może skroplić się na pirometrze i wpłynąć na dokładność pomiarów.
Termometr na podczerwień NIE zmierzy dokładnie temperatury przez szkło, ciecze lub inne przezroczyste powierzchnie, nawet jeśli przechodzi przez nie światło widzialne (jak laser). Jeśli skierujesz termometr na podczerwień na obiekt przez zamknięte okno, zmierzysz temperaturę powierzchni samego okna, a nie obiektu, na który celujesz.
Nie. Podobnie jak w odpowiedzi powyżej i z tych samych powodów, termometr na podczerwień zmierzy tylko temperaturę powierzchni wody, a nie temperaturę obiektu znajdującego się pod wodą.
Wielkość plamki każdego pomiaru jest kontrolowana przez dwie zmienne:
"rozdzielczość optyczna" lub "stosunek plamki" twojego termometru na podczerwień
odległość między termometrem na podczerwień a mierzonym obiektem
Zazwyczaj podany na samym termometrze parametr "stosunek odległości do celu" (DTR) lub "stosunek plamki" mówi o średnicy okręgu powierzchni, którą termometr na podczerwień zmierzy w danej odległości.
Na przykład pirometr laserowy o współczynniku 12:1 zmierzy temperaturę okręgu o średnicy 1 z odległości 12, okręgu o średnicy 2 z odległości 24 itd.
W uproszczonym przykładzie: jeśli stoimy w odległości 1 metra od obiektu, którego temperaturę chcemy zmierzyć za pomocą pirometru z rozdzielczością optyczną wynoszącą 10:1 wówczas średnica okręgu, z którego zbierana jest temperatura wyniesie 10 cm.
Aby zapewnić dokładność, termometr na podczerwień powinien być utrzymywany w stanie wolnym od brudu, kurzu, wilgoci, mgły, dymu i zanieczyszczeń. Zawsze należy poświęcić czas na wyczyszczenie termometru na podczerwień po kontakcie z brudnym, zakurzonym, zadymionym lub wilgotnym środowiskiem. Należy również zaplanować regularne czyszczenie co około pół roku. Szczególną uwagę należy zwrócić na to, aby soczewka była czysta i wolna od zanieczyszczeń.
Aby wyczyścić termometr na podczerwień:
- użyj miękkiej szmatki lub bawełnianego wacika z wodą lub alkoholem medycznym
- ostrożnie przetrzyj najpierw soczewkę, a następnie obudowę termometru
- przed użyciem termometru należy pozostawić soczewkę do całkowitego wyschnięcia.
Nigdy nie należy zanurzać żadnej części pirometru w wodzie.
Zależy to od modelu lub typu termometru na podczerwień. Przeczytaj instrukcję obsługi dołączoną do termometru na podczerwień, aby dowiedzieć się, jakie funkcje oferuje i jak z nich korzystać.
Zazwyczaj wskaźnik laserowy uruchamia się poprzez kombinację przycisków (przycisk do uruchamiana pirometru + przycisk do zmiany jednostek)
Wysoko polerowane metale mają zazwyczaj bardzo niskie wskaźniki emisyjności, ponieważ zwykle bardzo dobrze odbijają energię podczerwieni z otoczenia i mniej skutecznie emitują własne fale elektromagnetyczne. Jeśli skierujesz termometr na podczerwień o stałej emisyjności na garnek ze stali nierdzewnej wypełniony wrzącą wodą, możesz uzyskać odczyt bliższy 100°F (38°C) niż 212°F (100°C). Dzieje się tak dlatego, że błyszczący metal lepiej odbija promieniowanie otoczenia niż emituje własne promieniowanie podczerwone.
Niektóre termometry na podczerwień mają stałe ustawienia emisyjności (zwykle 0,95 lub 0,97), aby uprościć ich obsługę, a jednocześnie pozostawić je odpowiednie dla większości powierzchni materiałów, w tym prawie wszystkich produktów spożywczych.
Inne termometry na podczerwień posiadają regulowane ustawienia emisyjności, dzięki czemu można dokładniej przygotować pirometr do rodzaju mierzonej powierzchni, szczególnie w przypadku pomiarów powierzchni połyskliwych i metalizowanych.
Termometry na podczerwień mogą być kalibrowane pod względem dokładności tak jak inne termometry. W laboratorium wzorcującym Thermonext, nasi technicy używają przemysłowych czarnych ciał do kalibracji termometrów na podczerwień. Można się z nimi skontaktować wysyłając e-mail na adres laboratorium@thermonext.pl lub zadzwonić na numer telefonu: 571 846 196
Komentarze