Kompendium wiedzy o użytkowaniu termometrów i pirometrów - pytania i odpowiedzi

Kompendium wiedzy o użytkowaniu termometrów i pirometrów - pytania i odpowiedzi
15-04-2023
0

Otrzymujemy od was wiele różnych pytań związanych zarówno z naszymi produktami jak i sposobami pomiaru - postanowiliśmy zebrać całość w jednym miejscu i odpowiedzieć na najczęściej zadawane pytania w formie Q&A.

Termometry - pytania i odpowiedzi:

Skąd mam wiedzieć kiedy moje jedzenie jest idealnie wysmażone/przyrządzone?
Gdzie powinienem umieścić sondę termometru, aby upewnić się, że pomiar temperatury jest wiarygodny?
Jak często powinienem kalibrować swój termometr?
Jak skalibrować termometr?
Mam wrażenie, że mój termometr źle wskazuje temperaturę, co robić?
Mój termometr się nie uruchamia, co robić?
Mój nowo zakupiony termometr wskazuje nieznacznie inne wyniki niż stary termometr, dlaczego?
Dlaczego temperatura podczas pomiaru cały czas się zmienia zamiast się ustabilizować?
Jak często powinienem czyścić swój termometr?
Co to jest stopień ochrony IP?
Czy to prawda, że ciśnienie atmosferyczne zmienia punkt wrzenia wody?

Pomiary temperatury w żywności - pytania i odpowiedzi

Otrzymuję różne wyniki pomiaru w zależności od punktu w którym mierzę produkt, dlaczego?
Na podstawie tabeli temperatur potraw stek powinien wyjść krwisty a wyszedł medium, dlaczego?
Termometr wskazywał, że kurczak był dobrze przyrządzony, a mimo wszystko w środku mięsa spotykam niewielkie ślady krwi, dlaczego?
Jakie są generalnie bezpieczne temperatury dla żywności?
Jakie środki ostrożności powinienem podjąć, aby gotowanie z użyciem termometru było bezpieczne?

Termometry z serii Thermapen - pytania i odpowiedzi:

Czy mój termometr Thermapen lub inny termometr będzie współpracował z kuchenką indukcyjną?
Co sprawia, że termometry Thermapen posiadają najszybszy czas reakcji i stabilizacji temperatury?
Gdzie mogę zakupić termometr ETI Thermapen?
Gdzie kupię zapasowe baterie do termometru Thermapen?
Jaka jest żywotność baterii termometrów Thermapen?
Czy termometr Themapen poinformuje mnie o tym kiedy jedzenie jest gotowe?
Widziałem tańsze termometry, dlaczego miałbym dopłacać do termometru ETI Thermapen?

Termometry bezkontaktowe (pirometry) - pytania i odpowiedzi

Jaki laser jest stosowany w pirometrach i czy jest bezpieczny?
Czy pirometrem laserowym mogę sprawdzać temperaturę przyrządzanych dań?
Co to jest emisyjność?
Czy termometrem bezkontaktowym mogę sprawdzić temperaturę w środku przyrządzanej potrawy?
Czy pirometr jest w stanie zmierzyć temperaturę przez szkło lub przezroczysty plastik?
Czy termometr na podczerwień jest w stanie zmierzyć temperaturę przez wodę?
Co oznaczają takie pojęcia jak: wielkość plamki, stosunek plamki i rozdzielczość optyczna?
Czy powinienem czyścić swój pirometr?
Jak włączyć wskaźnik laserowy w pirometrze?
Podczas pomiaru powierzchni metalowych otrzymuję dziwne wyniki, dlaczego?
Jak mogę skalibrować mój pirometr?

 

Powrót

Komentarze

Dodaj komentarz
Komentarz
Podpis
Adres e-mail
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Zatwierdź