Posiadanie termometru kuchennego do sprawdzania temperatury mięsa jest niezbędne dla bezpieczeństwa żywności.
Nasz prosty termometr do pieczenia mięsa posiada wyraźne oznaczenia dla wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny i drobiu, dzięki czemu można łatwo upewnić się, że mięso i pieczenie są odpowiednio ugotowane.
Wykonana ze stali nierdzewnej sonda o wymiarach Ø4 x 105 mm wskazuje temperaturę w zakresie od 0 do 120 °C w podziałce co 1 °C.
Termometr do mięsa posiada dużą tarczę analogową o średnicy 45 mm z rozdzielczością 1 °C. Nie wymaga baterii ani ustawień.
Aby uzyskać najdokładniejszy pomiar temperatury, należy włożyć sondę do najgrubszej części mięsa lub drobiu, omijając wszelkie kości. Ustabilizowanie się wskazania przyrządu może potrwać kilka sekund.
Komentarze