Tabela zalecanych temperatur przygotowywanych posiłków

Tabela zalecanych temperatur przygotowywanych posiłków
15-04-2023
0

Poniżej prezentujemy tabelę populuranych przygotowywanych potraw, pamiętaj, że temperatury w tabeli odnoszą się do temperatury wnętrza jakie powinna posiadać potrawa po skończonej obróbce termicznej. Do tego celu warto jest wyposażyć się w dokładny i szybki termometr.

ProduktTemperatura
Kurczak, indyk i kaczka74 °C
Wołowina, jagnięcina i cielęcina (surowa)52 °C
Wołowina, jagnięcina i cielęcina (Medium)60 °C
Wołowina, jagnięcina i cielęcina (Well Done)71 °C
Pieczona wieprzowowina, steki i kotlety (Medium)63 °C
Pieczona wieprzowina, steki i kotlety (Well Done)71 °C
Ryby60 °C
Zapiekanki74 °C
Potrawy z jajek71 °C
Gotowanie w wodzie71-82 °C
Duszenie na wolnym ogniu82 °C
Duszenie na wolnym ogniu85 °C
Gotowanie na wolnym ogniu96-100 °C
Ciasto biszkoptowe95-98 °C
Ciasto owocowe98-100 °C
Chleb (grube ciasto)77 °C
Chleb (chude ciasto)88-93 °C
Drożdże (temperatura wody)41-46 °C
Dżem (temperatura wiązania)105 °C
Masło (schłodzone)2 °C
Masło (Zmiękczone)18-19 °C
Masło (roztopione i schłodzone)29-32 °C
Nitka (Syrop)110-112 °C
Miękka karmelizacja (Fondanty, Krówki i Praliny)112-116 °C
Twarda karmelizacja (Karmel)118-120 °C
Twarda karmelizacja (Nougat)121-130 °C
Kruche karmelizowanie (Taffy)132-143 °C
Powrót

Komentarze

Dodaj komentarz
Komentarz
Podpis
Adres e-mail
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Zatwierdź