Termometry spożywcze (do żywności)

Termometry spożywcze to urządzenia służące do pomiaru temperatury w żywności, przede wszystkim mięsie i produktach mlecznych, w celu upewnienia się, że są one bezpieczne do spożycia i zgodne z wymaganiami dotyczącymi jakości. Są one szczególnie przydatne w gastronomii, przemyśle spożywczym, sklepach spożywczych oraz w domowych kuchniach.

Filtruj
Sortuj wg:
Wyświetlaj:
Termometr czterokanałowy ETI ThermaQ 2

Termometr czterokanałowy ETI ThermaQ 2

dostępny
Termometr ThermaQ 2 umożliwiający podłączenie 4 termopar typu K jednocześnie
- jednoczesny pomiar temperatury z czterech sond
- alarm dźwiękowy z regulacją głośności i możliwością dostosowania do potrzeb użytkownika
- szeroki zakres temperatur -99,9 do 1372 °C
- wodoodporna obudowa zapewnia stopień ochrony IP67
- spełnia wymagania europejskiej normy EN 13485
Do koszyka
715,45 zł
Termometr różnicowy 2-kanałowy ETI Therma Differential

Termometr różnicowy 2-kanałowy ETI Therma Differential

dostępny
Dwukanałowy termometr różnicowy Therma Differential
- automatycznie wylicza różnicę temperatur między 2 sondami (T1,T2)
- solidna wodoodporna obudowa zapewniająca stopień ochrony IP66/67
- idealny do pomiarów rur i grzejników i zastosowań branży HVAC
- zaprojektowany dla hydraulików, niezawodny i łatwy w użyciu
Do koszyka
468,29 zł
Termometr wodoodporny ETI Therma Waterproof

Termometr wodoodporny ETI Therma Waterproof

dostępny
Wodoodporny termometr ETI Therma Waterproof z gniazdem sondy termoparowej typu K
- solidna wodoodporna obudowa zapewniająca stopień ochrony IP66/67
- duży, czytelny, podświetlany wyświetlacz
- funkcje max/min i hold
- 2 lata gwarancji
Do koszyka
462,60 zł

Termometry spożywcze mogą być bezkontaktowe lub z sondą. W przypadku termometrów z sondą, umieszcza się sondę wewnątrz mięsa lub innego produktu, aby zmierzyć jego temperaturę. Sondy mogą być z jednym lub wieloma punktami pomiarowymi. Termometry bezkontaktowe wykorzystują promieniowanie podczerwone do pomiaru temperatury powierzchni produktów spożywczych.

Ważnymi czynnikami przy wyborze termometrów spożywczych są ich dokładność, łatwość użytkowania i czyszczenia, szybkość reakcji, trwałość i niezawodność. W przypadku termometrów z sondą, istotne jest również, aby były one odporne na korozję i wodoodporne.

Termometry spożywcze mogą mieć różne zakresy pomiarowe, w zależności od zastosowania, np. od -50°C do +300°C. W sklepach spożywczych często stosuje się termometry z zakresem pomiarowym od -30°C do +30°C, które służą do monitorowania temperatury w chłodniach i lodówkach.

Dzięki termometrom spożywczym można mieć pewność, że żywność jest bezpieczna do spożycia i zachować wysoką jakość produktów spożywczych.