Termometry spożywcze (do żywności)

Termometry spożywcze to urządzenia służące do pomiaru temperatury w żywności, przede wszystkim mięsie i produktach mlecznych, w celu upewnienia się, że są one bezpieczne do spożycia i zgodne z wymaganiami dotyczącymi jakości. Są one szczególnie przydatne w gastronomii, przemyśle spożywczym, sklepach spożywczych oraz w domowych kuchniach.

Filtruj
Sortuj wg:
Wyświetlaj:
Termometr 2-kanałowy ETI ThermaQ Blue

Termometr 2-kanałowy ETI ThermaQ Blue

dostępny
Termometr 2-kanałowy ETI ThermaQ Blue przekazuje dane o temperaturze w czasie rzeczywistym za pomocą Bluetooth®.
- termometr z Bluetooth LE
- bezprzewodowe przesyłanie i monitorowanie temperatury
- dwa kanały wejścia termopary typu K - monitoruj 2 miejsca jednocześnie
- aplikacja ThermaQ® dla iOS i Android
- wodoodporność do IP65
Do koszyka
689,00 zł
Termometr 2-kanałowy ETI ThermaQ Blue - zestaw

Termometr 2-kanałowy ETI ThermaQ Blue - zestaw

dostępny
Termometr 2-kanałowy ETI ThermaQ Blue przekazuje dane o temperaturze w czasie rzeczywistym za pomocą Bluetooth®.
- termometr z Bluetooth LE
- bezprzewodowe przesyłanie i monitorowanie temperatury
- dwa kanały wejścia termopary typu K - monitoruj 2 miejsca jednocześnie
- aplikacja ThermaQ® dla iOS i Android
- wodoodporność do IP65
Do koszyka
779,00 zł
Termometr laboratoryjny ETI MicroTherma 1

Termometr laboratoryjny ETI MicroTherma 1

dostępny
Termometr ETI MicroTherma z wbudowanym mikroprocesorem do automatycznej re-kalibracji
- wysoka dokładność ±0,2 °C, rozdzielczość 0,1 °C w całym zakresie
- obsługuje wiele typów sond termoparowych: K, J, T, R, N, S i E
- nie powinien nigdy wymagać ponownej kalibracji
Do koszyka
715,45 zł

Termometry spożywcze mogą być bezkontaktowe lub z sondą. W przypadku termometrów z sondą, umieszcza się sondę wewnątrz mięsa lub innego produktu, aby zmierzyć jego temperaturę. Sondy mogą być z jednym lub wieloma punktami pomiarowymi. Termometry bezkontaktowe wykorzystują promieniowanie podczerwone do pomiaru temperatury powierzchni produktów spożywczych.

Ważnymi czynnikami przy wyborze termometrów spożywczych są ich dokładność, łatwość użytkowania i czyszczenia, szybkość reakcji, trwałość i niezawodność. W przypadku termometrów z sondą, istotne jest również, aby były one odporne na korozję i wodoodporne.

Termometry spożywcze mogą mieć różne zakresy pomiarowe, w zależności od zastosowania, np. od -50°C do +300°C. W sklepach spożywczych często stosuje się termometry z zakresem pomiarowym od -30°C do +30°C, które służą do monitorowania temperatury w chłodniach i lodówkach.

Dzięki termometrom spożywczym można mieć pewność, że żywność jest bezpieczna do spożycia i zachować wysoką jakość produktów spożywczych.